Hoe moet je de BPM berekenen?

Heb je plannen om een auto in het buitenland te kopen? Dat betekent eigenlijk dat je een auto gaat importeren. En daarom wordt er belasting berekend over de waarde van de auto die je de grens over laat komen. Die belasting heet BPM en is de afkorting voor belasting personenauto’s en motorrijtuigen. Afhankelijk van de waarde van de auto kan het bedrag dat je moet betalen na het BPM berekenen behoorlijk oplopen. Maar er is een mogelijkheid om met BPM berekenen een voordeel van tienduizenden euro’s te realiseren.

Hoe wordt het BPM berekenen normaal gesproken gedaan?

Als je een Nederlands kenteken aanvraagt wordt er ook direct het BPM berekenen uitgevoerd. De belastingdienst kijkt naar de leeftijd van de auto en aan de hand van een vaste tabel wordt een percentage van de waarde van de auto afgeschreven. Hierbij houdt men geen rekening met een aantal specifieke eigenschappen die op de auto van je keuze betrekken hebben, zoals het bouwjaar, of het aantal gereden kilometers. Het gevolg van deze manier van BPM berekenen is dus dat je betaalt op basis van een gemiddelde waarde, terwijl dat voor jou auto niet van toepassing hoeft te zijn.

Kan de BPM anders berekend worden?

De Nederlandse douane staat toe dat het BPM berekenen op een andere manier gebeurt dan hierboven omschreven. En dat biedt mogelijkheden. Zo kun je bijvoorbeeld met Autotelex het BPM berekenen laten uitvoeren. Het verschil met de methode van de Belastingdienst is, dat Autotelex de BPM berekent op basis van de handelswaarde. Dat is dus de waarde die je voor de auto zou krijgen als je deze zou verkopen aan een autodealer. En deze handelswaarde kan dus aanzienlijk lager zijn dan de waarde uit de standaardtabel. Ook houdt het systeem van Autotelex rekening met het aantal gereden kilometers en het wel of niet hebben van verschillenden opties op de auto.

De autowaarde hangt van veel factoren af

Ieder auto is anders. Daarom is het ook zo belangrijk om bij BPM bereken al deze verschillende aspecten mee te nemen, voor een realistische waarde. Als je een auto importeert die bijvoorbeeld met zekerheid een hogere afschrijving heeft dan de historische nieuwprijs die de Belastingdienst hanteert, dan kan dit een enorm verschil opleveren bij het BPM berekenen. Je kunt beter kiezen voor een waardebepaling op basis van een taxatie door een erkend taxateur. Zeker als de auto schade heeft gehad in het verleden, die van invloed is op de waarde, kan op deze manier met de tegenbewijsregeling de werkelijke waarde aangetoond worden die de basis moet zijn voor het BPM berekenen.

Het erkende alternatief voor BPM berekenen

De alternatieve manier van BPM berekenen is door de overheid erkend en kan dus gerust gebruikt worden voor de vaststelling van de reële waarde van de auto die je wilt importeren. Via het speciale programma van AutotelexImport selecteer je het officiële importformulier waarop je alle gegevens invult die gevraagd worden. Ook kun je daar online het BPM berekenen toepassen door de informatie over de auto in te vullen zoals het merk, bouwjaar, aantal gereden kilometers en het juiste type. Met dit eenvoudige systeem kun je snel een Nederlands kenteken aanvragen met de kostenbesparende BPM berekening.